ETNIMU-toiminta edustettuna Alzheimer Europen asiantuntijatyöryhmässä

Useimmat Euroopan maat ovat viime vuosikymmeninä muuttuneet monikulttuurisemmiksi, koska kansalaisten liikkuvuus EU-maissa ja maahanmuutto muualta maailmasta on lisääntynyt. Se on nykypäivää myös täällä Suomessa.

Samalla yhä useampi terveys- ja hoitoalan ammattilainen työskentelee vähemmistöryhmiin kuuluvien kanssa. Ammattilaisten koulutustarpeita ja heidän vuorovaikutustaan ​​etnistaustaisten muistisairaiden tai muistihäiriöisten ja heidän läheistensä kanssa on kuitenkin tutkittu melko vähän. Etnistaustaisiin muistisairaisiin ja heidän erityistarpeisiinsa ei myöskään ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota.

Toisaalta eri Euroopan maissa on kehitetty pilotti-, projekti- tai paikallistasolla useita monikulttuurisia lähestymistapoja ja työkaluja, mutta nämä aloitteet ja hankkeet ovat kuitenkin edelleen yksittäisiä esimerkkejä. Niistä ei tiedetä paljoakaan niiden alueiden ulkopuolella, joilla niitä on kehitetty ja toteutettu.

Alzheimer Europe -liitto käynnisti vuoden 2018 alussa yksivuotisen hankeen, jonka tavoitteena on kehittää nykytilannetta muistisairaiden, heidän läheistensä ja alan ammattilaisten välillä edistämällä kulttuurisensitiivistä hoitotyötä ja siihen liittyviä palveluja. Lisäksi tavoitteena on jakaa vähemmistöjen ja etnistaustaisten hoitoon tarvittavaa tukea ja palveluja koskevaa tietoa sekä hyviä käytäntöjä hankkeen työryhmän jäseniltä ja Alzheimer Europen jäsenyhdistyksiltä (40 yhdistystä 35 eri maasta). Päätavoitteena on jakaa laajemmin tietoa siitä, mitä kulttuurisensitiivinen muistityö tarkoittaa.

ETNIMU-projektista hankitun kokemuksen perusteella minut kutsuttiin osaksi hankkeen asiantuntijaryhmää, European Working Group of People With Dementia (EWGPWD). Asiantuntijaryhmän ensimmäinen tapaaminen oli toukokuussa 2018 Leedsissä, Bradfordissa.

Hankkeen lopputuotoksena työstetään raportti hyvistä käytännöistä eri Euroopan maissa. Raportti perustuu kirjallisuuskatsaukseen ja asiantuntijoista muodostuvan työryhmän tuloksiin. EWGPWD-työryhmän jäsenet eivät edusta vähemmistöryhmiä, mutta monilla heistä on kontakteja etnistaustaisiin omissa maissaan ja tietoa hyvistä käytännöistä. Raportin kohderyhmänä ovat laajasti palveluntuottajat ja -tarjoajat, sosiaali- ja terveydenalan ammattilaiset sekä päättäjät ja tutkijat – toimijat, jotka kohtaavat työssään etnistaustaisia muistisairaita. Hanke hyödyttää ammattilaisten lisäksi myös etnistaustaisia muistisairaita ja heidän omaishoitajiaan.

Asiantuntijaryhmän ensimmäisen tapaamisen jälkeen oli mielenkiintoista huomata, että monen muun maan projektilla oli vastaavia haasteita, joita ETNIMU-toiminnallakin on. Koska vastaavanlaista toimintaa toteutetaan myös muissa maissa, oli mukava huomata, että myös ETNIMU-toiminta on ajan hermolla ja tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen. Oli myös innostavaa kuulla, että samanlaisia havaintoja oli muillakin asiantuntijaryhmän jäsenillä, aina käytännön tekijöistä tutkijoihin.

Seuraava EWGPWD-ryhmän kokoontuminen on elokuussa 2018 – sen kuulumisista myöhemmin syksyllä lisää.

Lisätietoja työryhmän kokoontumisesta Alzheimer Europen sivuilla.

Kirjoittaja: Siiri Jaakson, pääsuunnittelija, ETNIMU-toiminta, Suomen muistiasiantuntijat ry

32737786_10156343613870419_3280940975001698304_nNäkymä Bradfordin yliopistosta, jossa asiantuntijaryhmän kokoontuminen pidettiin toukokuussa 2018 (kuva: Siiri Jaakson).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s